bed op afbetaling

Bed op afbetaling: zó werkt het en hier moet je op letten

Een goede nachtrust is onmisbaar voor een energiek en gezond leven. En dat perfecte bed speelt een hoofdrol in het bereiken van de slaap die je nodig hebt. Maar wat als je budget momenteel niet toereikend is voor dat luxueuze droombed waar je altijd van gedroomd hebt? Maak je geen zorgen! Er is tegenwoordig een aantrekkelijke mogelijkheid om je nachtrust te verbeteren zonder je spaarrekening leeg te halen: een bed op afbetaling. Wat houdt het in? En waar moet je rekening mee houden? Na het lezen van dit artikel beschik je over alle informatie om een weloverwogen keuze te maken of een bed op afbetaling bij jou past.

Wat is een bed op afbetaling?

Een bed op afbetaling is een financiële regeling waarbij aanbieders de mogelijkheid geven om een bed te kopen en in termijnen te betalen. In deze regeling wordt het totale aankoopbedrag van het bed verdeeld in gelijke of gespreide betalingen over een vooraf bepaalde periode. Je wordt als koper de eigenaar van het bed zodra alle termijnen volledig zijn betaald. Een groot aantal meubelwinkels en retailers bieden klanten tegenwoordig de kans om een bed op afbetaling te kopen. Zie het als het bieden van financiële flexibiliteit. Een kwalitatief hoogwaardig bed kost al snel duizenden euro’s. In een maatschappij waar alles flink duurder is geworden, is het dan ook logisch dat de populariteit van het betalen in termijnen toeneemt.

Waar moet je rekening mee houden?

Een bed op afbetaling werkt niet bij elke aanbieder hetzelfde. Ook wordt er vaak geadverteerd met de term ‘leasen’ terwijl het feitelijk om een afbetalingsconstructie gaat. Let daarom goed op de voorwaarden voordat je een overeenkomst aangaat. Heb je online een boxspring gevonden die bij je past? Vaak kun je bij het afrekenen zien welke opties je hebt en welke voorwaarden er gelden. Over het algemeen zien we dat aanbieders van een bed op afbetaling twee constructies hanteren.

1. Lening inclusief BKR registratie en rente

Bij een aantal aanbieders kun je een bed op afbetaling kopen en sluit je een lening af bij een kredietverstrekker. In dit geval is er sprake van een schuld en volgt een BKR registratie. Ook betaal je rente over de lening. Het rente percentage kan oplopen tot boven de 10%.

Voorbeeld kredietverstrekker Santander

Stel je vindt de boxspring van je dromen bij Caresse. De kale prijs van de boxspring is €2645,00. Dan heb je de standaardafmeting van 140×200 en nog geen extra opties. Een matras upgrade en remote control optie verder kom je uit op €2994,00. Via de geïntegreerde Betaal per Maand calculator van kredietverstrekker Santander kun je, na het invullen van je inkomen en maandlasten, een indicatie krijgen van het te betalen bedrag per maand. In dit voorbeeld kiezen we voor een termijn van 60 maanden (5 jaar). Dit is een termijn die heel gangbaar is bij aanbieders van een bed op afbetaling. Hieronder zie je de uitkomst.

Betaal per maand calculator Santander

Het termijnbedrag per maand is €65,68. Dit bedrag betaal je 60 maanden (5 jaar) achterelkaar. Het totaal te betalen bedrag over de gehele looptijd is €3940,80. Dat betekent dat er €946,80 aan rente wordt gerekend. Op basis van een jaarlijks kostenpercentage van 12%. Daarbij komt uiteraard nog het oorspronkelijke bedrag van de boxspring: €2994,00.

Voorbeeld betaalmethode SprayPay

Een boxspring gevonden bij Bosch Bedding? Dan heb je de optie om te betalen met SprayPay. Deze betaalmethode biedt je de mogelijkheid om gespreid te betalen. Het grootste voordeel van deze betaalmethode? Je hebt de keuze uit veel verschillende betaaltermijnen: 12, 18, 24 en 36 maanden. Het grootste nadeel? Je sluit een lening af. Met de nadelige gevolgen voor toekomstige kredietplannen, zoals in het vorige voorbeeld naar voren kwam. 

Via de rekentool die wordt aangeboden kun je een indicatie krijgen van het te betalen bedrag per maand. We vullen hetzelfde bedrag als in het eerste voorbeeld in: €2994. Dit maakt vergelijken makkelijker. De termijn die we kiezen is 36 maanden. Een langere termijn is niet mogelijk. 

Rekentool SprayPay

Wat gelijk opvalt is de hoge rente. Maar liefst 14%. Dat is 2% meer dan bij een kredietverstrekker zoals in het vorige voorbeeld. Het maandelijkse te betalen bedrag, voor 36 maanden, is €102,33. Het totaal te betalen bedrag over de gehele looptijd is €3640,06. Er wordt €690 euro aan rente gerekend. Het bedrag valt lager uit dan in het eerste voorbeeld. Dit heeft te maken met de kortere looptijd. Percentueel gezien wordt er bij deze betaalmethode meer rente in rekening gebracht dan bij een kredietverstrekker. 

Lenen voor een boxspring? Overweeg het goed

Overweeg goed of je een lening aan wilt gaan voor de aanschaf van een boxspring. Zoals in de rekenvoorbeelden te zien is kunnen de rentekosten aardig oplopen. Daarbij komt dat je lening wordt geregistreerd bij het BKR. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor toekomstige kredietplannen. Anders gezegd: je leencapaciteit wordt beperkt. Een andere belangrijke afweging: kun je de extra vaste lasten dragen? Het afbetalen kan best even duren. In veel gevallen 36 maanden of 50 maanden. In die periode heb je dus minder ruimte om geld uit te geven, of te sparen. Houd daar rekening mee. 

2. Betalen in termijnen zonder lening en zonder BKR registratie

De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid om een bed op af betaling te kopen zonder dat je een lening aan hoeft te gaan. Waardoor je ook geen BKR registratie zult krijgen en ook geen rente betaalt. Hoe dit precies zit? Er wordt samengewerkt met online betaalplatformen. Een aantal van deze platformen zul je ongetwijfeld kennen van andere producten of diensten. 

Klarna

Klarna biedt je de mogelijkheid om een boxspring te kopen en later te betalen. Er zijn drie betaalmomenten. Het eerste betaalmoment is bij de verzending van de boxspring, de tweede 30 dagen daarna. Het laatste betaalmoment is 60 dagen daarna. Het voordelen van betalen met Klarna is dat er geen BKR-registratie plaatsvindt. Ook zijn er geen (verborgen) kosten. Een boxspring aanbieder waarbij je met Klarna kunt betalen is Beter Bed. In onderstaand voorbeeld kiezen we een boxspring uit van €2949,00. Bij de betaalmethode kiezen we voor Klarna. Het termijnbedrag komt uit op €983. Dit bedrag betaal je als eerste bij verzending van de bestelling. Bekijk goed welke levertijd de aanbieder hanteert om te bepalen of je het bedrag binnen deze periode beschikbaar hebt. 

Klarna voorbeeld
In3

In3 biedt je – net als Klarna – de mogelijkheid om een boxspring te kopen en later te betalen. Dekbed-discounter is een voorbeeld van een boxspring aanbieder die In3 als betaalmethode aanbiedt. Gebruik maken van deze betaalmethode kost €3,99. In dit voorbeeld kiezen we een boxspring uit van €1198,99. Het totaalbedrag – inclusief kosten voor het gebruik van In3 – komt uit op €1202,98. Bij In3 betaal je de eerste termijn gelijk bij de bestelling in plaats van bij verzending.  In dit geval een bedrag van €400,99. De tweede termijn betaal je 30 dagen na de bestelling. De derde termijn 60 dagen na de bestelling.  

In3 voorbeeld

Bed op afbetaling een slimme keuze? 

Een bed op afbetaling is een aantrekkelijke manier om een hoogwaardige boxspring te kopen zonder je spaargeld te gebruiken. Of het een slimme keuze is? Dat is een overweging die je zelf het beste kunt maken. Een alternatief voor een bed op afbetaling is het leasen van een bed. Een fundamenteel verschil is dat je bij leasen een bed huurt en geen eigenaar wordt. Daardoor is er geen sprake van krediet. Lijkt leasen je interessant, maar loop je er tegenaan dat je geen eigenaar van het bed wordt? Tegenwoordig zijn er boxspring lease aanbieders, zoals Bedrent, die gunstige opties aanbieden om de boxspring over te nemen na afloop van de leaseperiode.  

 

Vergelijk aanbieders

Wil je een bed op afbetaling kopen? Vergelijk verschillende bed op afbetaling aanbiedingen en krijg beter inzicht in je keuzemogelijkheden. Met het grootste aanbod van Nederland helpen we je bij het vinden van de ideale aanbieding.